Sticky sinaasappel marmelade taart

Taart
Sticky sinaasappel marmelade taart

Bereiding

Deeg bereiden in de keukenmachine: doe de bloem, suiker en het zout in de kom en meng alles op de pulseerstand. Voeg de boter toe en maal tot het deeg op zandkorrels lijkt. Schenk, terwijl de motor draait, de dooier en het water erbij en maal tot het deeg een bal vormt. Vorm er een dikke platte schijf van, wikkel hem in plasticfolie en laat hem in circa 15 minuten stevig worden in de koelkast.
Deeg bereiden met de hand: zeef de bloem, suiker en het zout boven een kom. Voeg de boter toe en wrijf hem er met je vingertoppen door tot het deeg op fijne broodkruimels lijkt. Roer met een stomp mes de dooier en het water erdoor. Bewerk het mengsel met je handen tot er een stevig, samenhangend deeg ontstaat. Wikkel het in plasticfolie en koel het zoals hierboven.

Bestuif het werkvlak met bloem en rol het deeg uit tot een cirkel van 28 cm in doorsnee. Rol het deeg voorzichtig om de deegroller en rol het weer af over de taartvorm. Druk het zachtjes tegen de bodem en wand en in de golfjes. Ga met de deegroller over de rand van de taartvorm om overtollig deeg af te snijden. Werk de rand bij met je vingers. Prik de bodem in met een vork en zet hem 20 minuten in de koelkast. Verwarm ondertussen de oven voor op 190 °C.

Bekleed de vorm met bakpapier of aluminiumfolie en leg daarop de blindbakvulling. Bak de bodem 12-15 minuten blind, tot hij goudgeel en stevig is. Verwijder de blindbakvulling en bak de bodem dan in 5 minuten knapperig en goudbruin. Laat hem in de vorm afkoelen terwijl je de vulling maakt. Laat de oven aan en schuif er alvast een bakplaat in.

Meng de walnoten, boter, suiker, zoutvlokken en honing in een grote koekenpan met dikke bodem (liefst met antiaanbaklaag). Zet hem op heel laag vuur en bak het mengsel al roerend met een pollepel tot het lichtgeel wordt. Roer de room erdoor en laat alles nog 1 minuut pruttelen.

Zet de deegbodem in de vorm op de hete bakplaat en schenk heel voorzichtig de hete vulling erin; de deegbodem moet gelijkmatig zijn gevuld. Bak de taart nog 15 minuten, tot de walnoten donkerbruin kleuren. Laat hem minstens 20 minuten in de vorm afkoelen. Verwijder de vorm en serveer de walnotentaart warm of op kamertemperatuur.

Algemeen

  • Personen: 8 personen
  • Bereidingstijd: 75 minuten
  • Bron: Kookboek Heel Holland bakt

Ingredienten

175 g bloem
1 el fijne kristalsuiker
1 mespunt zout
100 g koude boter, in
blokjes 1 eidooier van een groot
biologisch ei 1 el ijskoud water
300 g walnoten, grof
gehakt 150 g boter
100 g fijne kristalsuiker
¼ tl zeezoutvlokken
100 g honing
250 g doublé cream of slagroom

een lage taartvorm van 23 cm in doorsnee met losse bodem; blindbakvulling (zoals keramische bonen of gedroogde peulvruch-ten); een bakplaat

Veel bekeken

Sticky walnoten taart
Amandelkoekjes met kaneel uit de springvorm
Vanille vulling voor eclair