Meringuerol met geroosterde vijgen

Nagerecht
Meringuerol met geroosterde vijgen

Bereiding

Verwarm de oven voor op 160 °C. Bekleed de bakvorm en laat het bak-papier daarbij 1 cm boven de vorm uitsteken
Klop de eiwitten met het zout in een droge, brandschone, vetvrije grote kom met de mixer op gemiddelde snelheid tot zachte pieken. Voeg ondertussen lepel voor lepel de kristalsuiker toe. Klop net zo lang door tot het eiwit begint te glanzen en stijve pieken vormt; dit duurt zeker 5 minuten. Spatel voorzichtig de azijn en maizena erdoor. Schep het beslag in de bakvorm en strijk het glad. Bak de meringue circa 25 minuten in de oven, tot de bovenkant lichtbruin en krokant is. Laat hem 5 minuten afkoelen in de bakvorm. Haal hem er dan uit met behulp van het uitstekende bakpapier en laat hem vervolgens volledig afkoelen op een rooster.
Leg een nieuw stuk bakpapier op de meringue en keer de meringue met behulp van het rooster om. Trek heel voorzichtig het bakpapier van de meringue.
Doe de poedersuiker met het anijszaad in de vijzel en maal het zaad zo fijn mogelijk. Klop de slagroom lobbig, voeg de anijssuiker toe en klop de slagroom verder stijf. Verdeel de slagroom over de meringue maar laat rondom een rand van 2 cm vrij. Rol de meringue met behulp van het bakpapier op en leg de rol voorzichtig op een schaal. Bewaar hem tot serveren in de koelkast.
Rooster de vijgen vlak voor het serveren. Verwarm de oven voor op 170 °C. Breng 125 ml water met 100 gram kristalsuiker al roerend aan de kook tot de suiker helemaal is opgelost. Neem de siroop van het vuur. Pers 2 citroenen uit en voeg 80 ml sap toe aan de siroop. Schil de laatste citroen met een dunschiller en snijd de schil in dunne reepjes. Kook de reepjes 2 minuten in water en doe ze dan bij de siroop, Snijd de partjes vruchtvlees uit de citroen en leg ze opzij.

Vet een ovenschaal in met boter. Halveer de vijgen in de lengte en leg ze in de ovenschaal. Bestrooi ze met de resterende kristalsuiker, dek de schaal af met aluminiumfolie en rooster de vijgen in 25 minuten zacht en gaar. Haal ze uit de oven en schenk het sap van de vijgen bij de citroensiroop. Kook de siroop 6 minuten op laag vuur in; doe dan de partjes citroen erbij. Schenk de siroop over de vijgen. Serveer de meriguerol met de warme vijgen.

Algemeen

  • Personen: 8 personen
  • Bereidingstijd: 80 minuten
  • Bron: Kookboek Heel Holland bakt

Ingredienten

meringue
5 eiwitten op kamertemperatuur
1 mespunt zout
280 gr kristalsuiker
½ thee wittewijnazijn
½ theel maizena

vulling
2 eetlepels poedersuiker
1 theelepel anijszaad
375 ml slagroom

vijgen
125 gr kristalsuiker
3 citroenen
boter om mee in te vetten
750 gr verse vijgen

ondiepe bakvorm van 25x33 cm
bakpapier

Veel bekeken

Rijstijs met gemengde kruiden
Kersentaart met chocolade krullen
Sinaasappelvulling voor eclair